Foreningen Liberalistene ser på statens overvåkning av egne borgere med stor bekymring. Fra EUs datalagringsdirektiv ble vedtatt av Stortinget i 2011 til Stiftelsen Tinius’ tap i Tingretten mars 2025 har retten til privatliv erodert i Norge, under vikarierende påstander om sikkerhet og farlige tider.
Parallelt med dette har big data blitt stadig mer verdifullt, og informasjon om deg og din digitale adferd selges åpent mellom selskaper som tjener store penger på reklame og produktutvikling.
Vi kan ikke stole på at Staten eller Silicon Valley ikke misbruker informasjonen de har om oss, og vi har ingen kontroll på tredjeparters agenda. Av den grunn ønsker vi i foreningen å presentere enkle grep som begrenser* omfanget av overvåkningen.
*Følgende anbefalinger er ment for folk flest, og ingen av løsningene, isolert sett eller samlet, garanterer anonymitet. Vi anbefaler alle å lese seg opp på informasjonssikkerhet og tekniske løsningene de tar i bruk, så de forstår hvordan de fungerer og hva de beskytter mot.
Flytt hverdagskommunikasjonen til en plattform som respekterer personvern
De vanlige kommunikasjonsplattformene er høyst upålitelige. Hver SMS loggføres av mobiloperatøren, og Facebook analyserer meldingene i Messenger.
Vår anbefaling er meldingsappen Signal, som tilbyr meldinger, gruppesamtaler, videoanrop, og deling av filer gjennom en ende-til-ende kryptert app tilgjengelig på både Andoid, iOS, og Windows. Selskapet er heleid av en stiftelse, og kildekoden er åpen.
https://signal.org/nb/
Flytt e-post til en plattform som respekterer personvern
Uttrykket «There’s no such thing as a free lunch» beskriver de fleste e-posttjenester godt. I de fleste tilfeller lagres ikke meldinger kryptert på serverne, og innhold og bruksmønstre kan analyseres.
Vår anbefaling er Proton Mail (som både tilbyr gratis og betalte løsninger), en ende-til-ende kryptert e-postklient med datasentre i e.g. Sveits. Her lagres all kommunikasjon kryptert, fullstendig utilgjengelig for alle andre enn deg og tiltenkt mottaker.
https://proton.me/mail
Bruk en søkemotor som ikke sporer deg
Hver gang du gjør et søk lagres både søkeordet og siden du besøkte. Det er informasjon hverken nettleverandør eller de store dataselskapene har noe med.
Vi anbefaler DuckDuckGo, en søkemotor som ikke logger aktivitet og gir overraskende gode resultater.
https://duckduckgo.com/
Bruk addons som blokkerer reklame og sporing
Hver gang du besøker en nettside lagres en god del informasjon om deg og din adferd på siden, og flere informasjonskapsler er designet for å spore deg på tvers av nettsider.
Det er mulig å blokkere all sporing med addons som uBlock Origin, men ettersom mange nettsider er avhengig av reklameinntekter for å overlever ønsker vi ikke å blokkere alt. Electronic Frontier Fondations Privacy Badger hensyntar dette, og tillater «godsinnet» reklame som ikke sporer deg på tvers av nettsider.
https://privacybadger.org/
Bytt DNS-server
En DNS-server er i praksis en telefonbok, der domenenavnet du skriver inn i nettleseren oversettes til en IP-adresse. Hver gang du gjør dette vil din nettleverandør (som vanligvis har DNS-serveren på PC) eller Google (på Android-telefoner) vite hvilken nettside du har besøkt.
Dette har selvsagt ikke nettleverandøren eller Google noe med, og heldigvis finnes alternativer som Cloudflares DNS. Det finnes mer anonyme alternativer der ute, men Cloudflare har en robust personvernerklæring til selskap å være, og tjenesten fungerer godt.
https://developers.cloudflare.com/1.1.1.1/privacy/public-dns-resolver/
Bruk VPN!
VPN er den ene tjenesten du bør betale for, hvilket også er rimelig da det er den viktigste. Når du er på nett opprettes en direkte kobling mellom deg og tjenesten du besøker, og din IP-adresse er synlig. Nettleverandøren ser hvem du «snakker» med, og tjenesten du besøker ser hvem du er.
Med VPN kommuniserer du via en server, som kommuniserer videre med tjenesten. Da ser nettleverandøren kun kontakt mellom deg og VPN-serveren, og tjenesten du besøker ser kun serverens IP-adresse. Som en bonus er kommunikasjonen kryptert.
Vi anbefaler Proton VPN, som en en rask og velfungerende VPN til både PC og mobil. Den har servere i 110 land, og tilbyr nødvendige funksjoner som valg av kryptering og kill switch.
https://protonvpn.com/
For den som har lest hele artikkelen, og som vurderer både ny e-post og VPN, inneholder Protons Unlimited-pakke e-post, VPN, skylagring, password manager med mer.
https://proton.me/mail/pricing
– Anbefalingene revideres årlig. Sist revidert mars 2025.